O zdrowiu, zdrowych produktach żywnościowych, artykuły na temat zdrowia.
Blog > Komentarze do wpisu

Co zakwasza Twój organizm?

Mięso, sosy mięsne, przetwory z białej mąki, cukier i słodkie desery, bez których niektórzy nie wyobrażają sobie życia, są bardzo kwasotwórcze. Zakwaszony organizm jest bardziej podatny na roz­wój różnorodnych chorób. Przywrócenie organizmowi równowagi kwasowo-zasadowej jest jednym z pierwszych warunków przywró­cenia zdrowia.

Poprzez zwiększenie dotlenienia organizmu i zwiększenie spoży­cia warzyw, sałatek, owoców i ograniczenia ciężkostrawnych pokar­mów, możemy pomóc ciału zneutralizować szkodliwy nadmiar kwasów. Nie znaczy to jednak, że powinniśmy jadać tylko produkty zasadotwórcze, a unikać kwasotwórczych. Musimy doprowadzić do równowagi. Substancje kwasowe i zasadowe pełnią w organizmie odmienne lecz równie ważne funkcje. Aby utrzymać idealną równowagę kwasowo-zasadową musimy jadać oba rodzaje pożywienia. Jednakże wiele osób spożywa nadmiar kwasotwórczego mięsa, pszennego chleba, pizzy i słodkich wyrobów, a za mało produktów alkalicznych.

Jednakże kwasotwórcze produkty spożywcze, takie jak tłuste ryby, warzywa strączkowe, soja, orzechy są odżywcze i powinny być częścią dobrze zrównoważonej diety.

Oprócz diety także inne aspekty naszego życia wpływają na za­kwaszenie organizmu. Szkodliwe jest palenie tytoniu, nadmierne spożycie alkoholu, nieodreagowany stres, lęk, zamartwienie się, niepokój a nawet nieprzestrzeganie zegara biologicznego czyli późne kładzenie się spać itp. Słaby przepływ krwi w organizmie powoduje akumulacje kwasów, więc wszystko co poprawia krążenie, np. aktywny styl życia, ruch, regularne ćwiczenia, głębokie oddychanie zwiększając dostawę tlenu alkalizują organizm.

piątek, 05 czerwca 2009, gracekrist
<