O zdrowiu, zdrowych produktach żywnościowych, artykuły na temat zdrowia.

Warzywa i owoce

poniedziałek, 03 grudnia 2012

Mówiąc o „sokach zielonych" mamy na myśli dość obszerną kategorię roślin, do której należą:

http://www.vitajuice.pl/dobrodizejstwozielonychwarzyw.html

  • szpinak,
  • mniszek lekarski,
  • liście kapusty włoskiej,
  • zielone części gorczycy,
  • nać selera,
  • jarmuż,
  • boćwinka,
  • kiełki różnych gatunków,
  • lucerna,
  • młoda trawa pszeniczną,
  • młoda trawa jęczmienna,
  • zielone części rzepy,
  • rukiew wodna,
  • nać pietruszki,
  • kapusta biała ,
  • szparagi i inne.

Jak widać, można te soki pozyskiwać z bardzo wielu różnych źródeł, wszystkie one jednak mają pewne cechy wspólne.


Chlorofil

sałataW liściach roślin pod wpływem światła słonecznego dokonuje się proces fotosyntezy, w którym pochłaniany jest dwutlenek węgla zawarty w powietrzu.

Chlorofil jest zielonym pigmentem absorbującym światło słoneczne i przekształcającym je w energię chemiczną. W wyniku rozbicia cząsteczek wody i łączenia atomów wodoru i tlenu z węglem i tlenem z dwutlenku węgla powstają węglowodany.

Wszystko to dzieje się w obecności chlorofilu.

Węglowodany to cukry roślinne i skrobie; niektóre z nich gromadzą się w korzeniach lub owocach roślin wraz z witaminami, minerałami, enzymami, niewielkimi ilościami tłuszczu i białka oraz dużą ilością wody.

Chlorofil często bywa nazywany „żywą krwią" roślin, a jego podstawowa cząsteczka ma budowę niemal identyczną z cząsteczką hemoglobiny.

Główna różnica polega na tym, że w centrum tej ostatniej znajduje się atom żelaza, a w centrum cząsteczki chlorofilu - atom magnezu. Zdumiewające jest to, że większość zielonych warzyw zawiera l -2 mg żelaza w 100 gramach masy, niezależnie od magnezu obecnego w cząsteczkach chlorofilu. Aby dać pewne wyobrażenie o ilościach tych pierwiastków w niektórych pokarmach roślinnych, trzeba wspomnieć, że np. 100 g surowej pietruszki zawiera 6,2 mg żelaza oraz 41 mg magnezu. Dorosły człowiek potrzebuje dziennie 18 mg żelaza.

pietruszkaJedną z wielkich zalet soków obfitujących w chlorofil jest ich oczyszczające działanie w układach pokarmowym i wydalniczym, z czym wiąże się oczyszczenie krwi, limfy i płynów wewnątrzkomórkowych.

Ciało oczyszczone jest sprawne, dobrze trawi, dobrze przyswaja, a jego właściciel jest pełen energii i wigoru. Słabość i choroba rzadko znajdują oparcie w czystym, dobrze odżywionym organizmie; opuszczają go raczej, gdy zostaje oczyszczony i dobrze odżywiony.

Otłuszczone tkanki oraz osłabione narządy wewnętrzne i gruczoły pozostają w bliskim związku z zalegającymi w ciele produktami przemiany materii, pozostałościami leków i innymi zanieczyszczeniami.

 


LECZNICZE DZIAŁANIE CHLOROFILU

 

  • Poprawia obraz krwi
  • Unieszkodliwia toksyny
  • Pomaga oczyścić wątrobę,
  • Łagodzi stany zapalne w niektórych postaciach zapalenia wątroby
  • Łagodzi problemy nadmiaru cukru we krwi
  • Poprawia wydzielanie mleka u matek karmiących
  • Usuwa lub zmniejsza zapachy ciała
  • Poprawia naturalny drenaż nosa
  • Przynosi ulgę w bólach gardła
  • Łagodzi objawy wywoływane przez wrzody układu pokarmowego
  • Zmniejsza ilość wydzielin kataralnych
  • Leczy żylaki
  • Reguluje pracę jelit
  • Zwiększa krzepliwość krwi w przypadkach hemofilii
  • Łagodzi objawy astmy
  • Przyspiesza gojenie się wrzodów
  • Niszczy bakterie w ranach
  • Wpływa korzystnie na narządy limfatyczne (migdałki, wyrostek robaczkowy itp.)
  • Łagodzi objawy bolesnych hemoroidów
  • Wzmacnia układ naczyniowy
  • Likwiduje stany zapalne
  • Uśmierza bóle wywołane stanami zapalnymi

Do wyciskania soków zielonych nadaje się wiele gatunków roślin.

szpinakSoki z warzyw zielonych zawierają chlorofil, enzymy, żelazo, magnez, fosfor, potas i sód jak również prowitaminę A, witaminy z grupy B oraz witaminy C, E i K.

Chlorofil jest jakby magazynem mocy słonecznej i cudownie oczyszcza ciało.

Zielone soki bogate w sole potasu poprawiają funkcje serca i neutralizują kwasy w mięśniach. Chronią także wątrobę i pęcherzyk żółciowy przed szkodliwym działaniem tłuszczów. Zawarty w nich chlorofil czyści jelita i krew, a prowitamina A (karoten) ma - jak wykazały badania - działanie przeciwrakowe (chroni przed chorobami nowotworowymi).

Zielone warzywa obfitują w antyrakowy karoten, podobnie jak marchew i trawa pszeniczna ( kiełki pszenicy)



Artykuły, które warto przeczytać:

  1. Terapia sokami w chorobach
  2. Lecznicze właściwości warzyw, owoców i ziół
  3. Dlaczego picie soków jest KONIECZNOŚCIĄ
  4. Czy na prawdę wiesz co jesz?
  5. Kapsułka czy świeży sok z marchewki?


Cenne właściwości jarmużu?

Jarmuż  jest uważany za warzywo zawierające silne przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem beta-karotenu, witaminy K, witaminy C, witamin z grupy B, witaminy E, luteiny, zeaksantyny, a także wapnia. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza, wapnia, fosforu i magnezu. Zawartością witaminy C jarmuż przewyższa jedynie papryka i natka pietruszki. Jarmuż zalicza się do warzyw lekko strawnych, zalecanych zwłaszcza osobom starszym i dzieciom.


„Chemioterapia na talerzu”.

Przeciwrakowe działanie roślin z rodzaju kapustowatych jest znane od wielu lat. Dotychczas niewiele było jednak wiadomo na temat mechanizmu ich działania. Warzywa z rodziny kapustowatych zawierają związki zwane izotiocyjanianami, które, są odpowiedzialne za profilaktyczne i lecznicze działanie tych warzyw wobec nowotworów. Jednym z najistotniejszych związków z tej grupy jest sulforafan (SFN).

Wiele wcześniejszych badań wskazywało na jego zdolność do zapobiegania guzom sutków u zwierząt laboratoryjnych. Testy laboratoryjne na komórkach ludzkich wykazały także jego tokstyczność względem raka piersi przy zachowaniu zerowej szkodliwości dla komórek zdrowych. Dzięki eksperymentom wykazano, że mechanizm działania SFN jest łudząco podobny do aktywności taksanów oraz winkrystyny (popularnych leków stosowanych w chemioterapii nowotworów). Wszystkie te substancje blokują mitozę, czyli następujący po replikacji DNA proces rozdzielania chromosomów oraz podziału komórki na dwie komórki potomne. Choć leczniczy składnik jarmużu jest znacznie mniej aktywny od typowych leków stosowanych w klinice, jego toksyczność także jest znacznie obniżona. Pozwala to na stosowanie go przez lata bez wywoływania jakichkolwiek negatywnych objawów.

Sulforafan na wrzody


Sulforafan znajdujący się w jarmużu ma działanie antybakteryjne i niszczy bakterie powodujące wrzody żołądka - donosi najnowszy numer "Proceedings of the National Academy of Sciences". Sulforafan bardzo skutecznie niszczy bakterie Helicobacter pylori, patogeny odpowiedzialne za powstawanie wrzodów żołądka. Sulforafan w badaniach laboratoryjnych był skuteczny nawet wobec szczepów Helicobacter pylori odpornych na działanie większości antybiotyków. Sulforafan zabijał komórki bakteryjne zarówno od zewnątrz jak i od wewnątrz. W eksperymentach prowadzonych na myszach wykazano ponadto, że sulforafan chroni myszy przed rakiem żołądka i dwunastnicy. Obecnie próbuje się określić, czy dietetyczne dawki sulforafanu, czyli po prostu spożywanie dużych ilości warzyw, będzie miało takie samo działanie ochronne dla żołądka. 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
<