O zdrowiu, zdrowych produktach żywnościowych, artykuły na temat zdrowia.

Odchudzanie

niedziela, 11 stycznia 2009

Możesz bez diety pozbyć się nadwagi

Wystarczy, że wprowadzisz kilka niewielkich zmian w trybie życia i sposobie odżywiania się, byś w dość krótkim czasie straciła zbędne kilogramy.

Wydaje ci się, że bez przejścia na jakąś specjalną dietę, dotkliwych wyrzeczeń i skrupulatnego liczenia kalorii nie masz szansy zeszczupleć? Bardzo się mylisz! Skorzystaj z naszych rad, a przekonasz się, jak łatwo i "bezboleśnie" pozbędziesz się nadwagi. 

  • Jadaj pięć razy dziennie. Gdy przerwy między posiłkami będą wynosić 2-3 godziny, organizm zdąży zużyć dostarczone mu kalorie, tobie zaś nie będzie doskwierał głód. Najlepsza pora na śniadanie jest około godziny 8 - wtedy żołądek szybko radzi sobie z trawieniem. Natomiast kolacji nie należy jadać po godzinie 20, bo pod wieczór organizm zwalnia już obroty i zamiast spalić kalorie, zamieni je w sadełko. 
  •  
  • Pij dużo wody mineralnej. Odpowiednia ilość napojów (około 2,5-3 l dziennie) przyspiesza przemianę materii i usuwanie toksyn z organizmu. Najlepsza jest woda, bo ma zero kalorii, a zawiera minerały (m.in. wapń, potas), które korzystnie wpływają na trawienie. A kiedy pić? Szklanka wody na 15 - 20 minut przed posiłkiem zmniejszy łaknienie. Natomiast raczej unikaj picia wody w trakcie jedzenia i zaraz po nim, bo rozcieńczysz soki żołądkowe i opóźnisz trawienie. 
  •  
  • Nie spiesz się przy posiłku. Ośrodek sytości znajdujący się w mózgu potrzebuje ok. 20 minut na zarejestrowanie pierwszych sygnałów zaspokojenia głodu. Dlatego jedz powoli, wkładaj do ust małe kęsy i dokładnie je żuj. Żadnego jadania w biegu, przed telewizorem czy z nosem w gazecie, bo stracisz kontrolę nad wielkością porcji. 
 
  • Zamiast soli używaj ziół. Sól zatrzymuje wodę w tkankach, sprzyja obrzękom, wzrostowi wagi ciała. Przyprawy ziołowe, zwłaszcza pikantne (m.in. chili, curry, pieprz, imbir), pobudzają zaś układ trawienny, ułatwiają usuwanie nadmiaru wody z organizmu i przyspieszają spalanie tłuszczów.  
  • Nie żałuj sobie warzyw. Niewiele jest w nich kalorii, za to mnóstwo błonnika, który reguluje trawienie i daje uczucie sytości. Warzywa zawierają dużo pierwiastków (m.in. wapń) oraz witamin (m.in. C i z grupy B), poprawiających przemianę materii i spalanie tłuszczu. Są więc nie tylko wspaniałym dodatkiem do wszystkich posiłków; surowa marchewka czy kalarepka to także idealne przegryzki. 
 
  • Ogranicz ilość tłuszczu. Przede wszystkim dlatego, że jest bardzo kaloryczny i łatwo odkłada się w organizmie. Ponadto zaś spowalnia trawienie, co jeszcze bardziej sprzyja tyciu. Staraj się więc gotować potrawy na parze czy grillu, unikaj śmietany, usuwaj tłuszcz z mięsa czy wędlin. Wprowadź do swego menu czerwoną herbatę (ogranicza wchłanianie tłuszczu z pożywienia i przyspiesza jego wydalanie z organizmu) - po obiedzie i kolacji wypijaj filiżankę tej herbaty. 
  •  
  • Nie wysiaduj w fotelu. Każda dodatkowo spalona kaloria to czysty zysk. Dlatego zamiast wsiąść do windy, lepiej wejdź po schodach, a sjestę przed telewizorem zamień na długi spacer.  


Poskromiciele apetytu

Środki zawierające chrom (np. Chrom z zieloną herbatą, ok. 10 zł) lub włókna roślinne (np. Chudeus-Vit, ok. 22 zł) mogą bardzo pomóc w walce z nadwagą. 

Naj

http://www.dieta.pl

Chcesz schudnąć oczyść wątrobę

Wątroba pełni ponad 500 różnych funkcji, by wszystkie te procesy przebiegły bez zakłóceń sama też potrzebuje oczyszczenia. Taka kuracja, przeprowadzona raz do roku pomoże utrzymać ci prawidłową wagę.

 Wątroba to jedyny narząd człowieka, który w przypadku uszkodzenia sam potrafi się zregenerować, nawet w 50 proc. Można usunąć jej aż 1/4 (np. gdy jest konieczny przeszczep rodzinny), a w ciągu kilku miesięcy zregeneruje się, przyjmie pierwotny kształt i rozmiar. Niestety, często sami niszczymy jej niezwykłe właściwości regeneracyjne, prowadząc niezdrowy tryb życia. Dlatego wśród ludzi dorosłych trudno znaleźć osoby, które mają wątrobę sprawną w 100 proc.

Uszkadzają ją toksyny pochodzące z jedzenia, powietrza, używek. Szkodzi jej jedzenie ponad miarę, leki, zanieczyszczenia występujące w żywności, wirusy, bakterie.

 Przeciążona oczyszczalnia zaczyna szwankować

 
W większości przypadków (80 proc.) złe funkcjonowanie i uszkodzenia tgo organu to skutek nadużywania alkoholu. I nie ma znaczenia, czy codziennie wypijasz 2 setki wódki, czy 4 piwa – to taka sama porcja alkoholu. Przyczyną złej pracy wątroby, w tym także jej powiększenia się, może być stłuszczenie. Ma ona zdolność rozkładania kwasów tłuszczowych, tworzenia z nich tłuszczów i przesyłania ich dalej do organizmu. Jednak gdy tłuszczu jest za dużo, np. tego pochodzącego z jedzenia, wątroba „tyje”, powiększa się i nie funkcjonuje prawidłowo.
 
Stłuszczenie pojawia się też przy nadużywaniu leków, bo wszystkie ostatecznie „przechodzą” przez wątrobę.  Dolegliwościom  sprzyja także stosowanie ostrych diet odchudzających, zwłaszcza tzw. jednostronnych (np. kapuściana, białkowa) lub długotrwałych głodówek. Jeśli więc się odchudzasz, dla dobra wątroby zadbaj, by nie tracić więcej niż 4 kg miesięcznie. Wątroba źle pracuje, gdy w codziennej diecie brakuje surowych produktów bogatych w enzymy trawienne i błonnik..
 
 Pozostaw przyjaciół, wyeliminuj wrogów
 
Aby uwolnić ją od zanieczyszczeń, przyśpieszyć jej regenerację i odmłodzenie, można stosować kuracje odtruwające. Najprostszą i najbardziej naturalną jest... dieta. Na pełne odtrucie potrzeba 8 tygodni. Nie łap się jednak za głowę. To nie będzie czas umartwiania się. Wystarczy, że będziesz przestrzegać kilku zasad. Zamiast trzech większych posiłków zacznij jeść mniej, ale za to 5–6 razy dziennie.
 
To, co można zjeść na surowo, jedz w postaci surówek czy sałatek. Produkty wymagające obróbki termicznej przyrządzaj na parze lub gotuj w małej ilości wody pod przykryciem. Nie smaż, lecz duś na wodzie z dodatkiem olejów roślinnych z pierwszego tłoczenia lub piecz w folii. Pieczywo jedz czerstwe lub w postaci grzanek. I pamiętaj, posiłki powinny być świeże, nie odgrzewane.
 
W czasie 8 tygodni kuracji wyeliminuj:
 
• nabiał: mleko, sery, śmietanę, jogurty, masło, margaryny, jajka
• czerwone mięso
• pieczywo pszenne
• słodycze: cukier, dżemy, konfitury, czekoladę, ciastka, herbatniki, lody, słone paluszki, prażone orzeszki
• grzyby, nawet pieczarki
• alkohol, kawę, mocną herbatę
 
 
Możesz jeść:
 
• warzywa: wszystkie zielone, poza tym marchew, buraki, paprykę, pomidory, brukiew, ziemniaki
• nasiona: groszek, soczewicę, ryż, siemię lniane, soję, orzechy włoskie, migdały, sezam, słonecznik, otręby owsiane i ryżowe
• pieczywo: ciemne, gruboziarniste
• słodycze: w bardzo niewielkiej ilości miód, melasę, chałwę
• świeże ryby: sardynki, pstrąg, tuńczyk
• tłuszcze: oleje tłoczone na zimno, masło sezamowe, pasty sojowe
• ponadto: mleko sojowe, kiełki nasion strączkowych, świeże soki warzywne, owoce świeże i suszone.
 
 
Przez pierwsze 2 tygodnie stopniowo ograniczaj produkty zakazane, przez następne 4 w ogóle z nich zrezygnuj. Przez ostatnie 2 tygodnie mniej rygorystycznie planuj posiłki, ale ilość zakazanych produktów nadal ograniczaj. 
 Łagodne oczyszczanie ze wspomaganiem
 
Zalecenia dietetyczne dobrze jest połączyć z innymi kuracjami. Warte polecenia jest picie soku z żurawin i jabłek lub regularne przyjmowanie tabletek z ostropestu plamistego – rośliny, która wspomaga regenerację. Wątroba najbardziej aktywnie pracuje między godziną 22 a 2. Dlatego zakończ dzień miksturą oczyszczającą: wypij sok z grejpfruta zmiksowany z 2 łyżkami oliwy. Potem połóż się do łóżka z termoforem lub poduszką elektryczną ułożoną przy prawym boku. Po 9 dniach zrób 5 dni przerwy.
Kuracja wymaga czterech powtórzeń.

Innym sprawdzonym sposobem jest regularne picie ziół. Przez 20 dni wypijaj przed snem szklankę naparu z mniszka lekarskiego i korzenia karczocha (po łyżeczce ziół zalej szklanką gorącej wody i poczekaj 10 minut). Zioła te regenerują komórki wątroby, działają żółciopędnie i żółciotwórczo. Leniwi mogą brać gotowe środki ziołowe. Są to wyciągi z nasion ostropestu plamistego, który zawiera dobroczynną dla wątroby sylimarynę, oraz ziela karczochów bogatego w żółciopędną cynarynę.
 

Anna Jarosz
konsultacja: dr n. med. Mariola Kowalczyk, internista, ordynator III Oddziału Chorób Wewnętrznych w Szpitalu Grochowskim w Warszawie
Zdrowie

2008-10-17 08:49:20
 
1 , 2 , 3
<